Konkret arbete i akterkastellet

Trettonde oktober och brittsommar med temperaturer upp emot 20 grader. Vilken start på renoveringssäsongen. Nocturnus ligger ju stadigt uppdragen på slipen i Rättvik.

översikt

Trots de ljumma vindarna var jag i veckan och förberedde för minusgrader. Tömning av kylsystem mm. När båten kommer upp på land så kommer ju kylan så direkt om det blir minus. Annars är jag ju van vid att vattnet håller emot temperaturmässigt ganska länge in på hösten när båten ligger i sjön.

Nu till helgens arbete. Jag kanske tog i lite när jag skrev akterkastellet i rubriken. Entrén till min arbetsplats är väl mer ett kroppsanpassat hål att krypa ner i och inte riktigt sitthöjd där nere.

nedgång

Aktern på Nocturnus har fått en kombinerad lagning och barlast av betong. Detta tror jag hände någon gång på sjuttiotalet så jag vill gärna få bort betongen och kolla hur plåten mår där under. Nocturnus har till och från haft en liten rännil från aktern som irriterat kapten. Jo just det. Betongen var inte tung nog så barlasten har kompletterats med en del sten också.

sten innuti

Om jag bara drar in magen lite när stenarna ska lyftas upp så går det bra.

sten på däck

Det blir spännande att försöka uppskatta hur mycket barlast som måste läggas i igen. Vad kan en sån här hög väga?

sten

Fikat! Jag får inte glömma av fikat! Snart är alla båtarna i båtklubben Piraten upptagna så det är inte så stökigt när jag ska ta en paus. Om ni zoomar lite så ser ni förresten en kamouflagemålad båt som enligt uppgift är till salu. Ett vinterprojekt kanske?

fika

Nu har jag tassat runt huvudproblemet länge nog. Dags att ta itu med betongen. Om man ska gjuta betong i ett stålskrov så vill man naturligtvis ha en hög kvalitet som är tät och fäster bra mot skrovet så att det håller länge. Så tänkte även de som gjöt i Nocturnus. Resultatet blir att jag får brottas med en fantastiskt hård betong som inte vill  ge med sig i första taget. Jag använder en ganska stor mejselhammare men vill ju inte heller skjuta isär nitade skarvar. Ganska snart visade det sig att det är rätt satsning att få bort betongen.

glasfiber

 

dagsslut

Lite glasfiber hittade jag också. Efter mycket hackande i det trånga utrymmet syns det tydligt att det blir en del plåtbyte i höst. Jag kanske inte har kommit så långt som jag önskade men när hände det senast? 😉

Nu får kontorskroppen räta ut sig och vila lite. Kavlar säkert upp ärmarna någon kväll i veckan också för är det plusgrader vill man ju passa på.

På återseende!

3 tankar på “Konkret arbete i akterkastellet

  1. Har alltid spanat på den camoflagefärgade båten. Vart finns det mer info om den? Hittade den inte på blocket iallafall.

Lämna en kommentar